Vlak voor Cassandra’s verloofde, Tom Fowle (1765-1797), naar West-Indië vertrok, had hij zijn testament laten opmaken. Dat was maar goed ook, want helaas overleed hij daar. Zijn testament bevatte een legaat van £1000 voor Cassandra, die hem eeuwig trouw is gebleven. Die £1000, vastgezet tegen een jaarlijkse rente, bleef haar enige vorm van inkomen totdat Jane stierf in 1817, en zij vrijwel al haar bezittingen aan haar zus na liet. Kon zij daarvan rondkomen? Hoeveel had zij naar onze maatstaven te besteden?
Om dat om te rekenen heeft het National Register of Archives een handig programmaatje ontwikkeld, een Currency Converter, waarmee je vrij precies kunt omrekenen hoeveel een bedrag uit het verleden waard was.
Geen onaardig bedrag dus, al vormde Jane’s erfenis twintig jaar later hier een belangrijke aanvulling op. In haar eigen testament heeft Cassandra die £1000 aan de familie Fowle ‘terugbetaald’ in de vorm van een legaat aan Tom’s postuum (voor hem dan) geboren nichtje Caroline Elizabeth.
‘Cassandra died a rich woman, you know,’ vertelde een mede-congresbezoeker me eens bij Cassandra’s graf in Chawton. Uit haar testament blijkt dat ze meer dan £5000 onder haar erfgenamen te verdelen had. En zelfs een heel klein stukje land.
Als je het moet hebben van de rente op zo’n 44.000 pond, zul je er inderdaad niet vet van soppen. Zei je niet dat dat pakweg 50 pond per jaar was? Wel meer dan de gemiddelde bediende verdiende, natuurlijk.
Die currency converter is trouwens meteen bij favoriete websites gegaan. Zo handig als in een Golden Age detective over inkomens of erfenissen gesproken wordt!
Als ik het goed heb was het 5% van 1000 pond, per jaar. Probeer daar maar eens van rond te komen. Ja, goed he, die currency converter!