Jane Austens grafsteen

Jane Austen is op 18 juli 1817 overleden, waarschijnlijk aan de gevolgen van de ziekte van Hodgkin. Dat gebeurde in Winchester, waar ze voor medisch advies naartoe was gebracht. Ze is ook in Winchester begraven, zonder dat haar moeder en haar zus Cassandra daarbij aanwezig mochten zijn: begrafenissen waren een mannen-aangelegenheid. Haar grafsteen ligt daar in de kathedraal, met een tekst die waarschijnlijk door haar broer Henry is opgesteld, maar die geen recht doet aan haar schrijverschap.

Wat verder ook opvalt in de tekst is het gebruik van de lange <s> in woorden als illness en warmest, op een manier die voor die tijd heel ouderwets was. Misschien is hiervoor gekozen vanwege het plechtige karakter van de tekst.

Advertisement
This entry was posted in Jane Austen trip. Bookmark the permalink.

2 Responses to Jane Austens grafsteen

  1. Coco Hoek-Sandtke says:

    Wanneer werd die S dan precies gebruikt? Ik herinner me dat je het had over de eerste van 2 dubbele S’en, zoals in illness.

    Maar hij staat dus blijkbaar ook in ‘warmest’ en ‘Christian’. Voor een T ook? Maar dan weer niet in ‘deepest’.

    En voor een klinker wellicht? Daar zag ik in dit fragment geen uitzondering op, maar het is natuurlijk een kort stukje.

    • Die lange s kwam voor aan het begin van woorden (soul en sight) en in het midden, overal, precies waar jij het beschrijft. Apart dat hij niet in deepest voorkomt. Eigenlijk is het in 1817 veel te laat voor de lange s, meestal komt ie dan alleen nog in dubbel-s combinaties voor. Maar of de graveur was een oude man, of het had met de plechtige context te maken.

Thank you for commenting on this post!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s